Pro 4K és egyéb Dune HD médialejátszók

Dune HD cég a világ egyik legjobban ismert, vezető médialejátszó és set-top-box  gyártója. A Házimozi és HiFi Show látogatói az elmúlt években rendszeresen találkozhattak a kiállításon is a márka aktuális termékeivel. A 2006 óta megjelenő prémium kategóriás készülékek több elismerést gyűjtöttek be a szaksajtótól, mint a terület bármely más konkurens termékei. Mára az univerzális médialejátszók piacának legnevesebb gyártója lett az USA-ban, Oroszországban és Hong Kongban is telephelyekkel rendelkező, de a gyártást Tajvanon és Kínában végző vállalat. A szoftverfejlesztő csapat Moszkvában működik, nekik köszönhető napjaink médialejátszóinak egyik leggyorsabb és legkönnyebben kezelhető, látványos kezelőfelülete.
                                                                                                                                                    .
.
2018-tól a kezdetektől fogva használt Sigma Designs után már Realtek médiaprocesszor köré is épít lejátszót a Dune HD – mivel nincs (még?) HDR-képes Sigma chip forgalomban –; a Dune HD Pro 4K az első ilyen modell. A felsőbb kategóriás elődök hagyományait követve a Pro 4K is képes a Blu-ray (és hamarosan 4K Blu-ray) rippek (ISO vagy BDMV mapparendszer) menüjének megjelenítésére, pont úgy, mint egy optikai korongokat használó asztali BD-lejátszó. Az egyéb népszerű 2D/3D videóformátumok (pl. MKV, TS, MP4, MOV, AVI) mellett az összes ismertebb tömörítettlen vagy veszteségesen és veszteségmentesen tömörített zenefájl is lejátszható, beleértve a 2018-ban már kötelezőnek számító DSD-t is. Az igazi újdonság azonban a Pro 4K esetében a 4K/60 fps felbontású lejátszási képesség, akár 10-bites HDR színtartomány esetében is a HDR10-támogatásnak  és a HDMI2.0 csatlakozónak köszönhetően. HDMI-ből nem csak kimenet, de bement is található a készüléken, amelyről max. 1080p felbontásban képes rögzíteni is az elérhető háttértárakra.
.
.
A Dune HD lejátszókon 2016 szeptembere óta létezik a saját videós jukebox, a My Collection alkalmazás, amely természetesen a Pro 4K-nál is az „alapfelszereltség” része. Ennek segítségével filmgyűjteményünkhöz a lejátszó saját maga készít egy látványos grafikus felületet, miután a fájlnevek alapján internetes filmes adatbázisokból letölti a filmleírásokat (akár magyarul is), szereplőket, borító- és háttérgrafikákat. Azután gyűjteményünket már fájlnevek helyett a filmborítókat látva böngészhetjük, műfajokra, évszámra szűrhetünk, elolvashatjuk az alkotók és szereplők biográfiáját, sőt olyan filmek adatlapjára is továbbléphetünk, amelyek nincsenek is meg nekünk!
.
.
Az újdonság egyébként teljes értékű androidos asztali számítógép is egyben (billentyűzet, egér, Bluetooth perifériák, USB-s DAC-ok kezelésével), nem „csak” egy 4K/60fps HDR10, 3D hálózati/USB/SATA médialejátszó. Tetszőleges androidos alkalmazás telepíthető a Play Áruházból, pl. 4K-s videókat is lejátszó Youtube, Netflix, játékok, webböngésző, Facebook, stb.
Az idén megjelent Dune HD Pro 4K mellett a kiállítás M szintjének Szekszárd termében kipróbálható lesz a gyártó aktuális kínálatának három, Sigma Designsmédiaprocesszorral  épített modellje is. A Solo LiteSolo 4K és Duo 4K típusok a VXP képjavításnak köszönhetően adaptív módon növelik a kép egyes részeinek kontrasztját, csökkentik a zajt, és professzionális módon skálázzák fel a kisebb felbontású tartalmakat akár 4K-ra is. Bár 4K felbontás mellett max. 30 fps lejátszására képesek (igaz, ennél nagyobb képsebességű UHD Blu-ray kiadványok máig nem is jelentek meg), és a HDR10-es tartalmakat visszakonvertálják a hagyományos Blu-ray-ek SDR színtartományára, ha max. 1080p-s vetítőnk vagy tévénk mellé keresünk médialejátszót, jelenleg képminőség és fájlkompatibilitás terén ezeknél nem igen lehet jobbat találni. A Solo 4K és a Duo 4K Z-Wave okosotthonvezérlő-kártyával is rendelkezik, így az ingyenesen letölthető szoftverrel otthonunk vezérlőközpontja is lehet. A Duo 4K ráadásul egy 32-bites ESS Sabre ES9018K2M referencia szintű DAC-kal és XLR szimmetrikus analóg kimenetekkel gondoskodik a minőségi sztereó zenelejátszásról – ha éppen nem mozizásra használnánk.
Valamennyi Dune HD készülék OLED TV-n tesztelhető az idei Házimozi és HiFi Show-n, a NEON Multimedia termében!

Egy hozzászólás “Pro 4K és egyéb Dune HD médialejátszók” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.