Vinil Center a 22. Hifi Shown

 

A Vinil Center háza táján a legfontosabb hír a Speakers Cornerrel, Európa egyik legismertebb audiofil hanglemez kiadójának tevékenységével függ össze.

 

Különösen a tengerentúlon terjedt el az a szóbeszéd, hogy az 1995-ben alapított vállalkozás bezár. Az audiofil fórumok ugyanis rögtön érzékelték kiadványaik számának rohamos csökkenését, azt hogy repertoárjuk vészesen szűkül, új címek pedig szinte meg sem jelennek. A Speakers vezetője Kai Seemann megannyi interjúban igyekezett megnyugtatni mindenkit. Egyértelműen nehezebbé, már-már emberfelettivé, valóságos odüsszeiává vált egy-egy cím, liszensz megszerzése. Gyakorlatilag a lemezipar megmentőjeként mindinkább erősödő fekete-lemez boom miatt a multinacionális, hatalmas kiadók „a Három Nagy” jószerivel nem ad át jogot fekete korongok újrakiadására. Ha mégis sikerül megszerezni a kívánt címet, hirtelen kiderül: nincs meg az eredeti szalag. (A Speakers Corner csak és kizárólag eredeti, analóg mesterszalagról dolgozik, egyetlen újrakiadása készült DAT masterről; az Alan Parsons Project Eye In The Sky c. LP-je). Mindazonáltal a Speakers igyekszik a több, mint 20 év alatt felhalmozott címek közül minden egyes LP-t továbbra is kínálatban tartani, már amelyiknek időközben nem járt le az újrakiadási joga. Mindenképpen üdvözítő, hogy újra megjelenik néhány korábban törölt cím a Columbia (Thelonious Monk) és az RCA labelektől (Elvis, Belafonte és Chet Atkins) . (Mindkét régi, neves kiadó jogai felett jelenleg a Sony Music rendelkezik).

 

A Vinil Center a Speakers Corner Records kizárólagos magyarországi forgalmazójaként arra törekszik, hogy minden egyes elérhető LP gond nélkül eljusson a magyar zenebarátokhoz és ezt a 22. HiFi Show-n a Speakers repertoár teljes spektrumával kívánja bebizonyítani.

 

A Vinil Center várja látogatóit a Crowne Plaza Budapest Hotel, első emeleti 1/B beugrójában!