Synology router és médiaszerver az otthoni szórakozáshoz

Immár 10 éve van jelen a hazai piacon a világ egyik vezető NAS-gyártója, a Synology. A házimozi- és zenerajongók elsősorban mint médiaszerverekre, a hálózati film- és zenelejátszás kiszolgálóira gondolnak a hálózati háttértárakra (Network Attached Storage). Ezekkel a termékekkel – legalább is a Synology kínálatát tekintve – akár 180 darab merevelemez is egyetlen úgynevezett RAID tömbbe fűzhető, így akár 200 TB(!) fölötti tárhelyek is kialakíthatóak filmgyűjteményünk és zenefájljaink biztonságos tárolására. Ha ugyanis legalább 2 lemezfiók található a NAS-szerverünkben, máris tükrözve tárolható minden adatunk, és egy 8-lemezes modellnél is 7 lemez kapaciátást használhatjuk, miközben a 8-ból bármelyeik lemez meghibásodását adatvesztés nélkül vészelhetjük át a RAID5 megoldásnak köszönhetően. Mivel napjaink média- és zenelejátszói már szinte kivétel nélkül ethernet- és wifi-hálózatra is csatlakoztathatóak, gond nélkül élvezhetjük a médiafájlokat ezen biztonságos tárolókról – egyszerre akár a lakás valamennyi lejátszóján is. Otthonra – főleg, amióta már 12–14 TB-os merevlemezek is léteznek – legnépszerűbb modellek a 2–4 fiókos DiskStation-ök.
.
.
Egy komolyabb NAS azonban jóval több, mint egy biztonságos médiatár, hiszen – a számítógéphez képest minimális áramfogyasztás mellett – saját maga képes letölteni az internetről, távolról is elérhetővé teszi fájljainkat, IP-kamerákról rögzít, saját weboldalunkat futtatja, vagy éppen valamilyen számítógépet igénylő zeneszervert (Logitech Squeezebox szerver, ROON szerver, okostévét kiszolgáló DLNA-szerverek, stb.) futtat éjjel-nappal. A Synology NAS-okhoz a gyártó saját DLNA-szervert, Audio Station, Video Station és Photo Station alkalmazást (és ezek mobil eszközökről való használatához iOS és Android alkalmazásokat) kínál a multimédiás felhasználásokhoz.
Az Audio Station-ről mobilunkkal, számítógépünkkel (az Audio Station webes felületére belépve) a világ bármely pontján (pl. a strandon napozva) lejátszhatjuk kedvenc zenéinket vagy éppen internetrádiónkat. Az otthoni hálóztunk valamennyi DLNA- és AirPlay-lejátszóját felismeri az Audio Station, így ezen eszközökre is irányítható mobilunkkal, mint egy távvezérlővel a NAS-on tárolt zene. Ha az adott lejátszó nem tudna egy zeneformátumot (pl. FLAC, DSD) közvetlenül lejátszani, az Audio Station valós időben képes azt mondjuk WAV formátumra konvertálni számára. Ha USB-s Bluetooth adaptert csatlakoztatunk Synology NAS-unkhoz, akkor pont úgy használhatja Buletooth-os hangszóróinkat, mint a mobilunk, de természetesen a NAS-on tárolt zenék mennyisége nagyságrendekkel több lehet, mint ami egy telefonon elférhet. További szintet léphetünk az akár high-end zenelejátszás felé is, ha a NAS-hoz USB-s DAC-ot csatlakoztatunk, mivel ezeket is kezeli! Ekkor – természetesen a DAC-tól függően – csúcsminőségű zenelejátszó válik a NAS-ból, amit tabletről, okostelefonról és számítógépről is profi módon irányíthatunk.
.
.
Video Station alkalmazás elsősorban azok számára készült, akik időnként – mondjuk egy utazás során – távolról szeretnék lejátszani az otthon tárolt filmeket. Bár első látásra lehetetlen feladatnak tűnik mondjuk egy Blu-ray ISO fájl lejátszása interneten keresztül a korlátozott sávszélesség miatt, vagy éppen azért, mert a mobilunk nem támogatja ilyen formátumú, felbontású vagy bitsebességű filmek lejátszását, egy Synology NAS-szerver mégis megoldást jelenthet. A valós idejű transzkódolásra is képes modellek esetében ugyanis a NAS-on futó Video Station és a mobilon futó kliens meghatározzák a rendelkezésre álló kapcsolat sebességét, és ennek megfelelően újratömörítik az adott filmet, illetve akár a felbontását is csökkentik annyira, hogy az aktuális sávszélesség lehetővé tegye a zökkenőmentes lejátszást! A streamelt videókonténer pedig már a mobil számára is bizonyosan érthető pl. .mp4 formátum lesz, így valóban megnézhetjük Bul-ray filjeinket akár egy sok éves iPhone telefonon is nyaralás közben az otthoni szerverről. Az Audio Station-höz hasonlóan a Video Station is képes DLNA Media Renderer kompatibilitássall bíró médialejátszókra streamelni, de itt természetesen nem csak hangot, de a filmet is „ráküldhetjük” pl. okostévénk lejátszójára a Video Station mobil alkalmazát használva a telefonon, mint  – jelen esetben – távvezérlőn. A Video Station jukebox-képessége segít a filmgyűjtemény áttekintésében, mivel – a jobb médialejátszókhoz hasonlóan – internetes adatbázisokból (pl. imdb.com) letölti a fájlnevek alapján beazonosított filmjeinkhez azok adatait, leírását, borító- és háttérképeit, így látványos „jukeboxos” grafikus felületen böngészhetjük azokat. Ha kompatibilis digitális (DVB-C, DVB-T/T2, DVB-S) tévétunert csatlakoztatunk egy Synology NAS-hoz, akár műholdvevőként is használható lesz. Az elektronikus műsorújság alapján felvételeket készíthetünk közvetlenül a NAS-ra, streamelhetjük az élő tévéadást mobilra, számítógépre még az interneten keresztül is, és természetesen médialejátszóval is visszanézhetjük amit rögzítettünk.
.
.
Photo Station személyes és családi online fotóalbumok készítéséhez kínál látványos webes felületet, de természetesen dedikált mobil app ehhez a programhoz is jár. Elegendő események szerint mappákba rendezve Synology NAS-unkra másolni a fotókat, házi videókat, a NAS ezen „nyersanyagok” alapján elkészíti a bármilyen webböngészőben kényelmesen kezelhető fotóalbumunkat olyan extra szolgáltatásokat kínálva, mint a megfelelő jogosultságot kapott felhasználók számára engedélyezhető kommentelés vagy épp eredeti méretben való letöltési lehetőség, de a Google Maps használatával azt is láthatjuk a Photo Station-ben, mely felvételeink hol készültek a világ térképén. Többféle online képszerkesztő alkalmazás is integrálva van a Synology programjában, így még retusálhatjuk is a Photo Station felületén – akár a világ másik részéről is – a NAS-unkon tárolt képeket. Egy nyaralás során pedig a telefonunk beállítható úgy, hogy a vele készült fotók és videók internetkapcsolat (mobil vagy wifi) esetén azonnal szinkronizálódjanak az otthoni NAS-ra, így egyrészt máris biztonságban lesznek (pl. a telefon elveszítése esetén), másrészt az ehhez jogosultságot kapott ismerőseink azonnal láthatják a képeket, videókat. A Photo Station-ből közvetlenül oszthatóak meg a felvételek a legtöbb közösségi oldallal (Facebook, YouTube, stb.) is. Profi fotósok számára a Photo Station olyan funkciókat is kínál, mint a saját bemutatkozó weboldal, blog és korrektúrázási lehetőség az ügyfelek számára.
x
x
A kiállítás M szintjének Szekszárd termében „munka közben” is kipróbálhatóak lesznek a Synology legújabb otthoni modelljei a fenti alkalmazásokkal, és megtekinthető a gyártó első és vadonatúj mesh-routere az MR2200ac, amely az elsők között teszi elérhetővé otthoni és irodai környezetben gazdaságos mesh wifi-hálózat létrehozását és igény szerinti bővítését.
x
x