NATIV magyarországi premier a HiFi Show-n!

A hongkongi székhelyű NATIV startupként jött létre 2016 júniusában, közösségi finanszírozással. A termékfejlesztéshez és a gyártás beindításához kért kb. 112 ezer dollár helyett több, mint a háromszorosát kapták meg az ötletet meggyőzőnek találó önkéntes támogatóktól. A cél megfizethető, de minden tekintetben kompromisszumok nélküli, high-end komponensek megalkotása volt, melyek a különböző formátumú és minőségű zenefájlok lejátszását és erősítők számára használható analóg jel előállítását végzik el. Gyakorlatilag az elmúlt évtizedek CD/SACD lejátszóinak utódját akarták elkészíteni, amely az optikai lemezek utáni korszakban lehet iránymutató eszköz a minőségi zenelejátszás piacán. Pár hónapon belül kiderül, mennyire sikerül mindezt elérni a mindössze 1500–1700 dolláros NATIV komponensekkel.
x

x

A NATIV termékcsalád jelenleg 4 készülékből áll:
VITA
 
Gyakorlatilag minden ismert digitális kimenettel rendelkező hálózati, USB és HDD zenelejátszó, beépített fullHD felbontású 11,6″-es érintőképernyővel, HDMI-vel és két belső 2,5″-es SSD/HDD fiókkal (RAID0 vagy RAID1 támogatással). Elődleges feladata a különböző digitális zenefájlok (MP3-tól kezdve az ALAC-on és FLAC-on át egészen a DSD256 és DXD formátumokig, 32-bit/384 kHz-ig) feldolgozása, dekódolása. A szabványos digitális adatfolyammá alakított zenéket ezután digitális kimenetein (optikai, koax, USB, BNC és AES/EBU) képes továbbítani egy külső DAC vagy digitális bemenettel rendelkező erősítő számára. Nem csak digitális kimenetein, de hálózaton keresztül is továbbítható a zene. A cél lehet bármilyen Bluetooth-os hangszóró (természetesen aptX™-kompatibilitással a veszteségmentes streameléshez), DLNA-s, AirPlay/AirPlay 2-es és Google Cast lejátszó, de akár egy SONOS készülék is.
 x
x
A VITA internetrádiókat és számos online zenei szolgáltatást is támogat (pl. Spotify, Tidal, Apple Music, Google Music), beleértve pl. a YouTube-ot és YouTube Music-ot is, ahol filmek és videóklippek is lejátszhatóak beépített kijelzőjén vagy HDMI-kimenetén keresztül, akár 1080p felbontásban. Bár nagyon kényelmesen kezelhető, nem vagyunk rákényszerítve a beépített képernyő használatára, infra távvezérlőt és iOS, valamint Android mobil appokat is kapunk a VITA kezeléséhez.
x
x
WAVE
 
USB, optikai, koax és AES/EBU digitális bemenetekkel rendelkező DAC, amely dizájnban tökéletesen illeszkedik a VITA-hoz, előlapján két 2,7″-es OLED kijelzővel és érintőgombokkal, melyek segítségével számos működési paraméter állítható – de távvezérelhető a NATIV mobil appal is a VITA-n keresztül. A digitál-analóg átalakítást két darab 24-bites, 192 kHz-es Burr-Brown DSD1792A DAC chip végzi, amely DSD és PCM formátumok feldolgozására is képes 132 db-es dinamikatartomány mellett. A WAVE által analóggá alakított adatok RCA és XLR-kimeneteken keresztül tetszőleges erősítőre, végfokra továbbíthatóak. Az analóg kimenet főbb paraméterei magukért beszélnek:
– Dinamikatartomány: 127 dB
– THD: kisebb, mint 0,0005%
– Csatornaszeparáció: jobb, mint 120 dB
x
x
A WAVE nem csak a VITA-hoz (USB-n keresztül), de bármely már digitális hangforráshoz is csatlakoztatható, USB-s DAC-ként minden Audio Class 2.0 eszközt támogató operációs rendszerrel (macOS, Windows, Android) használható. Beépített fejhallgató-erősítővel és -kimenettel is rendelkezik, így akár további erősítő nélkül is hallgatható.
x
x
PULSE
A VITA és a WAVE mellé fejlesztett, de (megfelelő átalakító kábelekkel) más eszközökkel is használható high-end tápegység. Összesen 25 darab, különálló alacsony zajú lineáris szabályzó biztosítja az áramkörök minimális zajjal és interferencia nélkül történű működtetését. Különálló, dedikált tápegység biztosítja a WAVE DAC-jának órajelének előállításhoz szükséges áramot. A nem a hangért felelős áramköröket kapcsoló üzemmódú (SMPS) tápegység látja el árammal, a készülékház nem mágnesezhető a belső elektronika védelmének érdekében. A PULSE előlapján is – a WAVE-hez hasonlóan – két 2,7″-es OLED panel segít a különböző valós idejű információk megjelenítésében (feszültség, leadott teljesítmény, stb.), de természetesen ki is kapcsolhatók ezek  a kijelzők.
x
x
A PULSE kimenetének soklábú csatlakozói nem csak külön vezetéken továbbítják a VITA és a WAVE kulcsfontosságú áramkörei számára a tápot, de a teljes rendszer VITA-ról történő távvezérléséhez is ezeken a csatlakozókon folyik a kommunikáció:
x
X
DISC
Meglévő zenei CD gyűjteményünk digitalizálásához használható az egyetlen kijelző nélküli NATIV készülék; felső élén található nyílása mögött egy slot-in mechanikás CD-ROM működik. A DISC-be behelyezett CD-ken lévő zenei albumok azonosításához a VITA a Gracenote online adatbázist használja, ennek segítségével automatikusan kitöltésre kerülnek az ID-TAG infók és letöltődik a lemezborító az CD rippelése során. A beolvasáshoz MP3, WAV és FLAC formátumok választhatóak jelenleg, a fájlok pedig a VITA belső lemezeire kerülhetnek, hálózati tárhelyre közvetlenül (még) nem.
X
x
Valamennyi NATIV készülék kizárólag exkluzív anyagokat és alkatrészeket használ kívül-belül, és jelenleg kis szériában, kézzel készül. Valódi amerikai tömör fa, 7000-es szériás galvanizált alumínium, japán üveg (Asahi), svájci tápszűrő (Schurter), cseh toroid transzformátor (Nuvotem Talema), stb. Jelenleg a VITA és a DISC már elérhető, a WAVE és a PULSE decemberben kerül várhatóan forgalomba. A NATIV készülékei kétféle fából (juhar vagy dió) választható talppal rendelhetőek, és létezik fali tartó, és egy úgynevezett rendszerállvány is, utóbbival a VITA mögött helyezhetjük el egymásra fektetve a további komponenseket, ha spórolni szeretnénk a rendelkezésre álló hellyel az asztalon, bútoron.
x

x

A 4 NATIV készülékből a VITA biztosan ott lesz, a DISC talán ott lesz, a WAVE és a PULSE pedig bizonyosan nem lesz ott még a hazai forgalmazó, a NEON Multimedia bemutatóján (M szint, Szekszárd terem). A teljes kínálat várhatóan a jövő év elejétől érhető el Magyarországon és világszerte is. Addig is, készüljünk fel, válasszunk melléjük nekünk megfelelő erősítőt és hangfalakat!

További információk a gyártó és a magyar disztribútor weboldalán: