iEast zenelejátszók – megfizethető multiroom rendszer

Az iEast zenelejátszók a hálózaton – illetve egyes modellek esetében Bluetooth-on – történő zenelejátszás iránti igény magas szintű kielégítésére készültek. Ennek érdekében WolfsonESS Sabre és MV Silicon DAC-okat használnak, az erősítőt is tartalmazó készülékek pedig a svájci STM digitális végfokjainak köszönhetik erőteljes hangzásukat. 2018 végén az aktuális kínálat 1 csak Bluetooth-os (természetesen aptX™ támogatással) és 5 wifis és/vagy ethernetes hálózati zenelejátszóból áll, melyek közül 2 beépített erősítőt is tartalmaz, így csak egy hangfalpárra van szükség a zene megszólaltatásához.

A zenefájlok lehetnek számítógép-hálózatunkon bárhol (pl. egy NAS-on), mobileszközön (telefon, tablet) vagy bizonyos modelleknél USB/SD-kártya háttértáron is. A hálózati lejátszókat alapvetően az iOS és Android operációs rendszerekre ingyenesen letölthető saját iEast Play alkalmazással vezéreljük, de az AirPlay kompatibilitás miatt asztali számítógépeken (macOS, Windows) az Apple iTunes programmal is használhatjuk. A DLNA Media Renderer kompatibilitásnak köszönhetően azonban gyakorlatilag tetszőleges DLNA-s alkalmazás is használható, amellyel DLNA-szerverekről vagy a mobilunkról DLNA-lejátszókra streamelhető a zene. A zenefájlok közül napjaink legnépszerűbb, akár veszteségmentesen tömörített formátumai is támogatottak, mint FLAC, APE, ALAC, WAV, WMA, AAC, MP3, OGG/Vorbis, akár 24-bit/192 kHz felbontás mellett is.

Egy hálózati zenelejátszó természetesen nem csak a saját hálózatunkat érheti el, hanem a világhálót is. Így internetrádiók és népszerű ingyenes vagy éppen fizetős prémiumszolgáltatások is élvezhetőek az iEast-eken, mint pl. Spotify (Connect), Tidal, Pandora, vTuner, Tunein, Qobuz, stb. A vonalbemenettel rendelkező modellekre külső hangforrás (pl. CD-lejátszó) is csatlakoztatható, multiroom módban használva pedig így másik helyiségben is lejátszható az adott forrás. Az iEast Play alkalmazással ugyanis egyetlen mozdulattal rendezhetők csoportokba a lakás iEast lejátszói annak érdekében, hogy mindenhol ugyanaz a zene, rádió tökéletes szinkronban szóljon.
Ha lejátszóinkat elrejtenénk, beépítenénk, vagy központi helyen (pl. egy rackszekrényben) üzemeltetnénk, az AMP-i50B (akár Bluetooth-os lejátszásra is) illetve a hamarosan kapható M400 4-zónás modell (szintén ESS Sabre DAC-kal) lehet jó választás.
Ha autónkba keresünk egyszerű, de minőségi streamelési lehetőséget pl. a telefonunkról való zenélésre, a legkisebb iEast (BA10) akár CD-minőségben is képes – hála az aptX™ kompatibilitásának – az autó erősítőjének vonalbemenetére továbbítani a mobilon lejátszható fájlokat, webrádiót, online zeneszolgáltatást. Ráadásul beépített mikrofonját használva teljes értékű autós kihangosító is lehet egyben!
Az iEast zeneljátszók többféle otthonautomatizálási rendszerbe beilleszthetőek, pl. Z-Wave (ingyenes Fibaro plugin), Alexa, Control4.
Az aktuális kínálat 5 tagja bizonyosan, a két legújabb készülék (M400, BA10) pedig talán – ha időben megérkezik Magyarországra a gyártótól – kipróbálható lesz a kiállítás M szintjének Szekszárd termében a NEON Multimedia prezentálásában.