A NEON Multimedia bemutatja a HiMedia androidos TV-boxokat

HiMedia androidos TV-boxok médialejátszónak
A kínai HiMedia Technology Ltd. kizárólag „androidos TV-boxokat” gyárt. Ez a világszerte rohamosan terjedő kifejezés gyakorlatilag mini (asztali) számítógépet jelent, amely az Android operációs rendszert futtató telefonokhoz, tabletekhez hasonló, de saját kijelzővel nem rendelkező eszköz, így monitorhoz, tévéhez, illetve akár projektorhoz csaltakoztatható pl. HDMI-kimenetén keresztül. Az Android operációs rendszer – hasonlóan az Apple iOS-hez (lásd AppleTV) – úgy fejlődött az elmúlt évek során kiadott frissítéseken keresztül, hogy mára (az Android 7 verziótól kezdve) gyakorlatilag kompromisszumok nélkül használhatjuk számítógépként vagy éppen médialejátszónak androidos eszközeinket. Sokan „tévéokosítónak” nevezik az androidos boxokat, amely valóban találó kifejezés, hiszen bármilyen régi vagy új TV sokkal „okosabbá” tehető egy Androidos rendszerrel, több TV-gyártó (pl. Sony, Phillips) eleve Android-alapú tévéket gyárt.
Az androidos boxok legfőbb előnye – szemben pl. az androidos tévékkel –, hogy az ezek gyártására specializálódott cégek legjobbjai folyamatosan újabb, nagyobb teljesítményű hardverrel jelennek meg, de közben a több éves korábbi modellek szoftverét is fejlesztik, így a régi vevők éveken át újabb és újabb funkciókat, egyre kiforrottabb működést kapnak ahhoz képest, mint ahogy megvásárolták a készüléküket (a HiMedia 2018-ban eddig 4 frissítést adott ki csúcsmodelljeihez). A pár tízezer forintos árnak köszönhetően viszonylag fájdalommentesen válthatunk egy újabb modellre, ami egy sok százezer forintos tévénél értelemszerűen nehezebb lenne.
Egy jobb androidos box manapság már HDMI2.0 kimenettel rendelkezik, azon keresztül akár 4K/60fpsHDR10Blu-ray 3D videójel és minden szabványos házimozihangsáv (beleértve a legújabb DTS:X és Dolby Atmos formátumokat) továbbküldésére is alkalmas. Automatikusan hozzáigazítja az aktuális képfrekvenciát a lejátszott filmfájlhoz, így 23,976/24/50/60 Hz-es képfrissítésre is képes. Mindezek alapján tökéletesen alkalmas a hardver akár UHD Blu-ray tartalmak megjelenítésére is, kérdés persze a képminőség és a szoftver oldal, ahol persze nagy különbségek lehetnek.
A HiMedia Magyarországon elérhető kínálatában a HiSilicon Hi3798CV200 és Hi3798MV200 médiaprocesszorok dolgoznak. Ez a processzor az amerikai Dolby Laboratories és a kínai Huawei közös fejlesztése, amely az androidos világban először helyezte fókuszba a minőségi videólejátszást, és támogatja a Dolby Vision és HDR10 szabványokat (bár a Dolby eddig még egyetlen androidos box gyártójának sem adta meg a Dolby Vision használatához szükséges licenct), 10/12-bites HDR (azaz 1 milliárdnál több színű) megjelenítést 4K-s felbontás mellett. 4K-nál kisebb felbontásig a processzor Imprex 2.0 hardveres képjavító áramkörei – hasonlóan a Sigma Designs VXP technológiájához – nagyon sok állítható paraméter alapján végzik a kép javítását, beleértve az adaptív kontrasztkiemelést és minőségi felskálázást is.
A HiMedia Q10 Pro és Q5 Pro modellek a Blu-ray és UHD Blu-ray fájlokat (mappa, ISO) menüvel együtt képesek lejátszani, pont úgy, mint egy asztali BD-lejátszó, de lényegesen gyorsabb a leezek betöltése, mint optikai korong esetén. A mindössze 34 900 Ft-os Q30 menüket nem tud megjeleníteni, de egy Blu-ray lemez minden hang- és feliratsávja és extrái is elérhetőek egy saját szöveges menüből. Mindhárom modell USB-ről és hálózatról (ethernet, wifi) is tökéletesen játszik le szinte bármit a rendszer részét képező Media Center alkalmazást – és mondjuk egy jó sokcsatornás házimozi-erősítőt – használva. Nézhetünk azonban online videót is, pl. Netflix-et vagy akár 4K-s YouTube videókat is, nem csak saját filmgyűjteményünket!
Ha minőségi sztereó zenelejátszóra van szükségünk, tetszőleges DAC-kal (USB- vagy optikai bemenettel rendlekezővel) kiegészíthető bármely HiMedia box, a számtalan androidos zenelejátszó app között pedig bizonyosan megtaláljuk a nekünk kézreállót, tabletről távvezérelhetőt, akár DSD fájlokat is lejátszót.
Ha pedig éppen nem filmek vagy zene általi szórakozásra vágyunk, internetezhetünk vagy akár játszhatunk is a sok ezer androdios alkalmazással, melyekhez USB-s  vagy Bluetooth-os billentyűzet, egér, játékvezérlő pont úgy használható, mint egy számítógép vagy játékkonzol esetében. Érdemes egyszer kipróbálni, mit szólnak gyermekeink egy nagyképernyős tévén vagy akár kivetítőn játszható Angry Birds-höz vagy épp egy autóversenyhez, amit eddig csak telefonon, tableten láthattak!
A HiMedia Q30, Q5 Pro és Q10 Pro androidos boxok kipróbálhatóak lesznek egy 4K OLED HDR tévével és egy Synology NAS-sal összekötve a kiállítás M szintjének Szekszárd termében.
Magyar márkaoldal: HIMEDIA
(-)