A Vinil Center amerikai kiadókat mutat be a 22. Hifi Shown

 

Ha hanglemezeink kapcsán szóltunk Európáról, érdemes beszélnünk az Újvilágról is. Az USA az újrakiadott lemezek olyan tárházát kínálja, mely mára egész egyszerűen felfoghatatlan. Az amerikai „reissue” ipar úttörő, nagy játékosai a Classic Records, a DCC, a Chesky már rég levonultak a pályáról, a Mobile Fidelity és a Reference Recordings még tartja magát. Mindent tarol a kansasi – egyébként igen-igen kiváló – Acoustic Sounds. Óriási repertoárral bír, saját présüzemet (Quality Records) működtet. Tulajdonképpen a „Három Nagy” (Sony, Universal, Warner) mellett egyfajta különös, különleges negyedikké nőtte ki magát a hangzóiparban. 

A Vinil Center minden egyes fent említett mai és hajdanvolt cég lemezeiből válogat a 22. HiFi Show-n. Régi-új aktorként jelent meg ezévben az amerikai audiofil szcénán az Intervention Records. Alapítója a Seattle-környéki Shane Buettner. A társulatba ebben az évben lehelt új életet, a színfalak mögött pedig olyan közismert HiFi figura figyel be, mint Kevin Gray.

A társaság kis repertoárral dolgozik, húzó nevei Joe Jackson, a Byrds frontembere Gene Clark, az izgalmasan szuggesztív akusztikus zenét játszó Joan Armatrading és a híres-hírhedt Flying Burrito Brothers. A Vinil Center a Show-ra minden lemezüket elhozza.

Korongjaikat – miután sikerült egyezségre jutniuk az Acoustic Sounds-szal, a Quality Records készíti.

Figyelemre méltó amerikai vállalkozás, régi-régi motoros az Impex. LP-it nem csak a Quality, hanem annak ádáz konkurense, a camarillói Record Technology Incorporated, az RTI is nyomja. Szépen szólnak. Az Impex jóvoltából legendás kiadó kelt életre, a japán Three Blind Mice. Ha Japánt említjük, nem szabad megfeledkeznünk a Venus Recordsról. A tokiói cég dzsesszlemezei szintén szerepelnek a Vinil Center kínálatában. Japán mellett – mint életünk oly sok szegmensében –, megjelennek a zeneiparban mindinkább feltörekvő Kína korongjai is. Legismertebb audiofil felvételük a Fung Hang Recordstól a San-Franciscói jazz énekes Scotty Wright, Saint Mic című One Step technikával készült LP-je. Ez a lemez is ott lesz a Show-n.

 

A Vinil Center várja látogatóit a Crowne Plaza Budapest Hotel, első emeleti 1/B beugrójában!