A l’auditeur bemutatja a Bergmann audio légcsapágyas lemezjátszóit

Azt ígértük, hogy a 30 éves fennálláshoz méltóan állítunk ki a 2022-es Hifi Show-n.

Ahogy az az előző cikkből kiderült, a Green terem Clearadio-AudioNet-Sense lánca az általunk régebb óta képviselt készülékekre épül. A Red teremben viszont olyan készülékek lesznek, amik ilyen nagy nyilvánosság előtt még nem szerepeltek.

Újdonság a kínálatunkban – Bergmann audio – légcsapágyas lemezjátszók és hangkarok.

A dán zeneszerető tinédzser Johnnie Bergmann sokat olvasott a hifiről, mire megvette a nyolcvanas években az első lemezjátszóját, amit egy Micro Seiki futómű, Rega kar, Ortofon hangszedő, NAD előfok (fono) alkotott. Akkoriban megismerkedett a légcsapágyazás technikával. Számára nyilvánvaló volt, hogy ez az igazi módja a tökéletes lemezjátszó megépítésének. Felismerte, hogy a 80-as években a márkáknak volt néhány kiforratlan részletük, ezért végfelhasználó számára problémás és instabil volt a működésük.
A zene és a high-end audio iránti érdeklődése, valamint a gépészmérnöki végzettsége miatt elkezdte fejleszteni a légcsapágyas lemezjátszókat és hangkarokat. A célja az volt, hogy kiküszöbölje ezeket a régi hátrányokat, amelyekről a légcsapágyas technika ismert volt. 2008-ban alapította vállalkozását.
A formanyelvében nagyon letisztult légcsapágyas lemezjátszók és hangkarok minden egyes alkatrészét Johnnie Bergmann tervezte és a Bergmann dániai műhelyében gyártják. Kínálata háromfajta futóművet és kétfajta hangkart ölel fel.

 

 

Ugyanebben az évben alapították Lars Engström mérnök és Timo Engström ipari formatervező kis svéd családi vállalkozásukat. A bejárt utat illusztrálja az alábbi tény, ami Münchenben, az idei kiállításon egy folyosói beszélgetésben hangzott el. E szerint, az általunk is forgalmazott Kawero – Kaiser hangdobozok fejlesztése során már nem Kondo mester Ongaku erősítőjét, hanem egy Engström Arnét használnak. Erősítőikre inkább hangszerként, mint technikai kütyükként gondolnak. A tisztaság határozza meg a hangzásunkat. A kutatások kimutatták, hogy a reprodukált zenében lévő enyhe szennyeződések – amit a tudósok “szürke hangnak” neveznek – irritálják az elmét, és stresszt és fáradtságot okoznak.
A szürke hang kiküszöbölésének legjobb módja a lineáris felépítésű, szimmetrikus kapcsolás alkalmazása. Ezután minden alkatrészt gondosan úgy választanak ki, hogy támogassa ezt a lineáris folyamatot. Erősítőikben nulla negatív visszacsatolást használnak, erősen törekednek a torzítások teljes kizárására. A hallgatók megfogalmazása, hogy a hangzásukban ösztönös helyesség van.

 

 

A Marten célja, hogy áthidalja a szakadékot az élő és az otthoni, reprodukált zenehallgatási élmény között. Komoly kihívás, de Leif Mårten Olofssonnak, a cég alapítójának volt honnan merítenie az inspirációért. A nagypapája ugyanis hegedűket épített, és pont olyat akart létrehozni, mint Stradivari.
Az eredményről sokat nem tudunk, de Leif már 1970 óta építi a saját hangszóróit és azok, amik Marten név alatt születtek, egészen kivételesek. Nem csak a formájuk, anyaghasználatuk, amik a legjobb skandináv formatervezési hagyományokat viszik tovább, de a megszólalásuk részletessége, valószerűsége is.
A Parker sorozat minden tekintetben hű a hagyományokhoz, de új alkatrészeket és technológiákat használ, mint amilyen a rendkívül fejlett rezonancia csillapítási megoldások. A kerámia hangszórók a Marten tervezője, Leif Olofsson kívánsága szerint készültek. A keresztváltó is új megközelítés eredménye, különböző vágási meredekséget kombinálnak benne. Az IsoAcoustics céggel közösen megalkotott Marten izolátorok fontos részét képezik a konstrukciónak.

 

 

A Pink Faun igazi XXI. századi hifigyártó. Kezdetekben hifieszközöket javítottak, alkatrészeket árultak, na meg számítógépeket tuningoltak, hogy jobban szóljon róluk a zene. Tápegységet bütyköltek, meg kis fekete dobozokba szervezték ki az egyes részegységeket. Ennek már rég vége, ma a legelegánsabb audioláncból sem lógnak ki a különleges technológiákat, egyedi megoldásokat használó, zenelejátszásra optimalizált számítógépeik. A kínálat is bővült, remek hangú kábeleket, órajel-generátorokat, számítógépes kártyákat is vásárolhatunk a holland gyártótól.
A 2.16 ultra streamer megalkotásával olyan szintre hozták a digitális technikai előnyeit, hogy magabiztosan megállja a helyét egy kiforrott analóg rendszerben, annak analóg jelforrása mellett is.

 

 

A készülék lelke a Prime DAC modul, a teljesen szimmetrikus, saját fejlesztésű, zajmentes egység, mely gyakorlatilag bármilyen, most használt vagy a jövőben megjelenő digitális formátumot fel tud dolgozni, legyen az PCM vagy éppen egybites DSD.
A központi egységet moduláris csatlakozók egészítenek ki. Több különböző digitális bemeneti egység szerelhető akár későbbi upgrade formájában is a készülékhez. Ez nem csak a mindenféle környezethez való alkalmazkodást segíti, de egyben a készülék jövőállóságát és a meglepően magas használt piaci értékét is garantálja. Különös figyelmet fordítanak arra is, hogy könnyű legyen zenével ellátni a készüléket, ezért DNLA, UPnP protokollon át, MQA hardveres dekódolásra alkalmas Roon végpontként is használható.

 

 

És ezzel még nincs vége az újdonságoknak, de erről szóljon majd a következő cikk.

 

A l’auditeur várja látogatóit a Crowne Plaza Budapest Hotel Galéria szintjének Red és Green termében valamint az első emeleti 111-es szobájában.

 

Üdvözlettel:

Nagy László

l’auditeur